Wspólny dostęp do dokumentów

Wspólny dostęp pozwala przyznać innym użytkownikom prawo do przeglądania lub edytowania dokumentów i folderów. To podstawowe narzędzie do wspólnej pracy nad dokumentami.

Udzielanie dostępu

Aby udostępnić dokument lub folder innemu użytkownikowi:

  1. Zaznacz wybrany element w dokumentach.
  2. Otwórz menu kontekstowe, klikając prawym przyciskiem myszy.
  3. Wybierz opcję „Udostępnij” .
  4. W oknie dialogowym, które się pojawi, wpisz adres e-mail odbiorcy.
  5. Wybierz poziom dostępu:
  • Przeglądanie — odbiorca będzie mógł tylko przeglądać i pobierać dokument.
  • Edycja — odbiorca będzie mógł modyfikować zawartość dokumentu.
  1. Kliknij przycisk, aby wysłać zaproszenie.

Po zapisaniu odbiorca automatycznie otrzyma powiadomienie e-mail, a dokument pojawi się w jego sekcji „Udostępnione dla mnie”.

Dostęp za pomocą linku

Alternatywną metodą jest utworzenie krótkiego linku do dokumentu, który można przekazać w dowolny, wygodny sposób.

Tworzenie linku

  1. Otwórz okno dialogowe „Udostępnij” dla wybranego dokumentu lub folderu.
  2. Aktywuj przełącznik „Włącz dostęp za pomocą linku”.
  3. Wybierz poziom dostępu dla wszystkich, którzy otworzą link.
  4. Skopiuj utworzony krótki link.
  5. Przekaż link odbiorcom za pośrednictwem komunikatora, e-maila lub w inny sposób.

Każdy użytkownik, który otworzy link, uzyska dostęp do dokumentu zgodnie z ustawionym poziomem.

Sprawdzanie statusu

Dokumenty udostępnione innym użytkownikom są oznaczone specjalną ikoną w menedżerze plików. Pozwala to łatwo odróżnić dokumenty udostępnione od w pełni prywatnych.

Aby zobaczyć listę użytkowników, którzy mają dostęp do dokumentu, ponownie otwórz okno dialogowe „Udostępnij”.

Zmiana uprawnień dostępu

Właściciel dokumentu może w dowolnym momencie:

  • Zmienić poziom dostępu dla konkretnego użytkownika.
  • Całkowicie cofnąć dostęp.
  • Wyłączyć dostęp za pomocą linku.

Wszystkie zmiany są stosowane natychmiast.

Wspólna praca nad folderami

Po udostępnieniu folderu wszystkie zawarte w nim dokumenty i podfoldery stają się automatycznie dostępne dla odbiorcy z tymi samymi uprawnieniami. Jest to wygodne przy organizowaniu pracy nad projektem, gdy trzeba udzielić dostępu do całej struktury plików jednocześnie.

Więcej informacji

Szczegółowe informacje na temat konfigurowania wspólnego dostępu, poziomów uprawnień i ograniczeń są dostępne w sekcji Wspólny dostęp do dokumentów.