Dokumenty robocze
Sekcja „Robocze” to specjalna przestrzeń zespołowa do wspólnej pracy nad dokumentami w ramach organizacji. Dokumentom i folderom utworzonym w tej sekcji można łatwo udzielić dostępu pracownikom, działom, a nawet całej organizacji.
Przeznaczenie sekcji
Przestrzeń robocza jest przeznaczona do przechowywania dokumentów związanych z działalnością organizacji lub zespołu.
Ponadto płatne opcje „PRO” i „Bez logo”, aktywowane dla zespołu, obowiązują dla dokumentów znajdujących się w tej sekcji.
W odróżnieniu od sekcji „Moje dokumenty”, gdzie pliki są domyślnie prywatne, dokumenty w sekcji „Robocze” są tworzone z uwzględnieniem kontekstu zespołowego i możliwości konfiguracji uprawnień dostępu dla całego zespołu lub poszczególnych działów.
Dostęp do sekcji
Sekcja „Robocze” jest dostępna dla użytkowników, którzy:
- Są założycielami zespołu.
- Dołączyli do zespołu.
Tworzenie dokumentów
Tworzenie dokumentów w sekcji „Robocze” odbywa się tak samo, jak w przestrzeni osobistej:
- Otwórz sekcję „Robocze” w nawigacji bocznej.
- Kliknij przycisk „Utwórz”.
- Wybierz typ dokumentu lub utwórz folder.
Utworzone dokumenty są domyślnie dostępne tylko dla osoby, która je utworzyła.
Dziedziczenie uprawnień
Dokumenty i foldery utworzone w przestrzeni roboczej lub w folderach sekcji „Robocze” automatycznie dziedziczą zasady dostępu folderu nadrzędnego.
Organizacja struktury
Dla efektywnej pracy zespołu zaleca się:
- Tworzenie folderów dla różnych obszarów działalności lub działów.
- Używanie zrozumiałych nazw dla dokumentów i folderów.
- Konfigurowanie dostępu na poziomie folderów, aby nie powielać ustawień dla każdego dokumentu.
Konfiguracja dostępu dla zespołu
Właściciel dokumentu lub folderu w sekcji „Robocze” może skonfigurować dostęp na różnych poziomach:
Dostęp dla całego zespołu
Można udzielić dostępu od razu wszystkim członkom zespołu z jednym poziomem uprawnień (przeglądanie lub edycja).
Dostęp dla działów
Jeśli w zespole skonfigurowano strukturę działów, można udzielić dostępu tylko określonym działom.
Dostęp dla określonych użytkowników
Oprócz dostępu grupowego można zaprosić pracowników, którzy należą do zespołu. Dokumentom z sekcji „Robocze” nie można udzielić dostępu za pomocą linku osobom trzecim.
Więcej o konfiguracji dostępu zespołowego w artykule Dostęp dla zespołu.
Wskazanie własności
W sekcji „Robocze” każdy dokument ma właściciela — użytkownika, który go utworzył lub otrzymał prawa własności podczas przenoszenia. Właściciel posiada pełne prawa do zarządzania dokumentem, w tym:
- Zmianę ustawień dostępu.
- Zmianę nazwy i przenoszenie.
- Usuwanie dokumentu.
Inni członkowie zespołu mogą mieć ograniczone uprawnienia w zależności od ustawień dostępu nadanych przez właściciela.
Przenoszenie między sekcjami
Dokumenty można przenosić między sekcjami „Moje dokumenty” i „Robocze”:
- Z osobistej do roboczej — dokument staje się dokumentem zespołowym. Obowiązują dla niego opcje „Bez logo” i „PRO”, aktywowane dla zespołu.
- Z roboczej do osobistej — dokument staje się prywatny, a dostęp zespołu do niego zostaje zakończony.
Podczas przenoszenia ustawienia wspólnego dostępu są automatycznie resetowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa danych.
Ograniczenia
Podczas pracy z sekcją „Robocze” należy wziąć pod uwagę:
- Uprawnienia do usuwania — Usuwanie elementów jest dostępne tylko dla właściciela dokumentu lub w folderach, dla których nadano uprawnienia do edycji.
- Uprawnienia do udostępniania — Dostęp do dokumentów zespołowych może udzielać tylko właściciel dokumentu.
- Widoczność — Nawet jeśli dokument znajduje się w sekcji „Robocze”, nie musi być widoczny dla wszystkich. Widoczność jest określana przez ustawienia dostępu skonfigurowane przez właściciela.